Būkime sveiki. Juodasis ridikas su medumi

Kai už lango drėgna ir niūru, netikėtai nelauktai puola ligos... Kad greičiau pasveiktume, pagaminau juodojo ridiko su medumi. Šitą gėrį galima gerti ir profilaktiškai.


Ridiką gerai nuplaukite. Nupjaukite viršūnę ir išgremžkite ridiko vidų, kad būtų kaip puodelis. Pridėkite medaus, tik ne iki viršaus, nes netilps susikaupęs skystis. Uždenkite nupjautu gabaliuku kaip dangteliu ir palikite minimum 12 valandų kambario temperatūroje. 


Per tą laiką medus ištirpsta ir susimaišo su ridiko sultimis.



Sirupą nupilkite į stiklainį ir vėl įdėkite medaus. Jo galima dėti tol, kol atsiranda skysčio. Aš dėjau gal 5 kartus. Po tiek ridikas liko susiraukšlėjęs kaip kempinė.


Suaugusiems galima gerti po 1 valgomąjį šaukštą, o vaikams po 1 šaukštelį 3-5 kartus per dieną.


Štai ką radau apie juodąjį ridiką http://www.medicinavisiems.lt/


"Juoduosiuose ridikuose be visų kitų biologiškai veiklių junginių yra labai daug baktericidinių medžiagų, stabdancių daugelio mikroorganizmų dauginimąsi bei vystymąsi. 

Kaip gydomoji žaliava naudojami ridikų šakniavaisiai ir sėklos; taip pat žinotina, kad geriausiomis gydomosiomis savybėmis pasižymi juodos spalvos apvalios formos ridikai.

Liaudies medicinos praktikoje naudojamos juodųjų ridikų sultys arba sutarkuoti šakniavaisiai. Jie veiksmingai gydo peršalimo ligas, pūliuojančias žaizdas ir mažakraujystę, o taip pat padeda kositnt arba kankinant raumenų bei sanarių skausmams. 

Juodieji ridikai ir jų sultys pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, mažina uždegimus, skystina gleives, palengvina atsikosėjimą, skatina šlapimo bei tulžies išsiskyrimą. 

Dėl to ši daržovė ypač naudinga sergantiesiems kokliušu, ūmiu arba lėtiniu bronchitu, bronchine astma, plaučių tuberkulioze, šlapimo pūslės bei šlapimtakių akmenlige, tulžies pūslės bei jos latakų akmenlige, o taip pat kamuojant pabrinkimams. 

Gydomieji preparatai iš juodųjų ridikų gerina apetitą, skatina virškinamųjų skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina žarnyno peristaltiką, daro teigiamą įtaką medžiagų apykaitai.

Liaudies medicinos praktikai žieminiais ridikais gydo ūmius ir lėtinius gastritus, ypač esant sumažėjusiai sekretinei skrandžio bei žarnyno trakto funkcijai. 

Taip pat labai sėkmingai jie naudojami gydyti lėtiniam storosios arba plonosios žarnos uždegimui. Veikliosios medžiagos, esančios juoduosiuose ridikuose, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, dėl to šios daržovės šakniavaisiai yra puiki širdies bei galvos kraujagyslių aterosklerozės gydymo ir profilaktikos priemone (rekomenduojamas dietinis maitinimas, įskaitant šviežius juoduosius ridikus bei daržovių mišraines)." 



Skanaus ir būkite sveiki :)


Komentarai

  1. Naudojuosi siuo receptu, bet man vyras liepia atlikt si procesa arba balkone, arba kai jo nera namie :D :D Kvapelis nuo ridiko - tragiskas! ;(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reikia į šaldytuvą padėt, kai išsiskiria sultys - praktiškai jokio kvapo nesijaučia, kol nesugenda

      Panaikinti
  2. O man kažkaip nepasijautė kvapo. Mes su vaiku dar ir tą išskaptuotą vidurį sukramsnojom labai skaniai :)
    Na, bet ar kvepia, ar ne, vis tiek tas ridikas gėris :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O aš nuluptą visą ridiką įdedu į sulčiaspaudę ir išspaudžiu puikiausias sultis, tada pridedu medaus. Greitesnis būdas pasigaminti vaistų. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Niekada nieko panašaus bandžiusi, bet kai dabar skauda sąnarius manau išbandysiu. Kas tas kvapas, kai padeda malšinti sąnarių skausmus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kvapas tikrai tragiškas... žinau, kad juodieji ridikai naudingi daug kam. Ypač peršalus gerai, bet aš taip ir nesiryžau juo gydytis.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai