Pyragas "Bitės įgėlimas"

Kai gimė pirmasis sūnus, pirmus metus kas mėnesį kepdavau kokį nors pyragą. Taigi, gimus antram sūnui, nusprendžiau daryti tą patį. Ilgai ieškojau, kokį pyragą iškepti Mykolo pirmojo mėnesio proga ir radau pyragą pavadinimų "Bitės įgėlimas". Sudomino jis mane, nes norėjau iškepti kažką naujo. Taigi pabandžiau. Gal susigundysit ir Jūs ;)

Wikipedia sako, kad Bienenstich (vok.) arba Bee sting cake (angl.) yra vokiečių desertas, pagamintas iš saldžios mielinės tešlos su kepintų karamelizuotų migdolų plutele ir perteptas vaniliniu kremu. Tikrai vertas dėmesio pyragas, tik reikia nusiteikti, kad jį pagaminti užims nemažai laiko.


Pyragui reikės:

3/4 puodelio šilto pieno
2 valgomųjų šaukštų medaus
1 valgomojo šaukšto sausų mielių
2 puodeliu miltų
5 valgomųjų šaukštų nesūdyto kambario temperatūros sviesto
1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Glazūrai reikės:

3 valgomųjų šaukštų nesūdyto sviesto
2 valgomųjų šaukštų medaus
2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
2/3 puodelio migdolų plokštelių

Pertepimo kremui reikės:

1/4 puodelio cukraus
3 valgomųjų šaukštų kukurūzų krakmolo
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
4 didelių kiaušinių trynių
1 1/2 puodelio pieno
3 valgomųjų šaukštų medaus
2 valgomųjų šaukštų šalto nesūdyto sviesto, supjaustyto nedideliais gabaliukais
vanilės pagal skonį
1/2 puodelio labai šaltos plakamosios grietinėlės (30%)

Pastaba: puodelis - 236 ml


Sumaišykite pieną, medų ir mieles ir palikite šiltoje vietoje apie 5 min. kol mielės suputos. Supilkite pieno, medaus ir mielių mišinį, miltus, sviestą ir druską į virtuvinį kombainą arba mikserį ir plakite kol tešla taps vientisa ir susivolios į gumulą. Tešlą išimkite iš mikserio, dėkite į sviestu pateptą indą, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai, kad tešla pakiltų ir padvigubėtų.

Kol tešla kyla, pasiruoškite glazūrą.
Puode ištirpinkite sviestą ir medų ant vidutinės ugnies, supilkite cukraus pudrą ir druską. Kai masė pasidaro vientisa, supilkite migdolų plokšteles. Gerai išmaišykite ir atvėsinkite.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įtieskite kepimo popieriaus. Aš kepiau 26 cm tortinėje, tai kepimo popierių tiesiau tik dugne, o šonus patepiau sviestu. Kai tešla pakyla, sujudinkite ją ir įdėkite į kepimo indą. Pirštais pataisykite kraštus. Ant viršaus dėkite glazūrą (TIK NEDĖKITE JOS KARŠTOS!). Tolygiai paskirstykite. Uždenkite kepimo indą maistine plėvele ir palikite šiltai, kad tešla pakiltų, maždaug 20 minučių. Kepkite apie 20-30 minučių kol gražiai parus. Ištraukite iš orkaitės ir maždaug 20 minučių palikite vėsti kepimo inde. Paskui išimkite ir pabaikite vėsinti ant grotelių kol visiškai atvės.

Ruoškite pertepimo kremą. Aš jį išsiviriau iš vakaro, kadangi jis turi gerai atvėsti.
Sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską. Įmuškite kiaušinių trynius ir išplakite iki vientisos masės. Į nedidelį puodą supilkite pieną ir įdėkite medaus. Užvirinkite. Tada po truputį pilkite pieno ir medaus mišinį į kiaušinių trynių masę. PASTOVIAI MAIŠYKITE. Kai sumaišysite pieno ir kiaušinių mases, supilkite atgal į puodą ir dėkite virti ant vidutinės ugnies. PASTOVIAI MAIŠYKITE kol užvirs. Tada maišant dar pavirkite apie 3-4 minutes. Tada nuimkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir vanilę. Gerai išmaišykite. Atšaldykite visiškai. Laikykite šaltai mažiausiai 2 valandas arba per naktį.
Kai kremas atšąla, išimkite iš šaldytuvo ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Išplakite grietinėlę ir pamažu, per keletą kartų įmaišykite į kiaušininį kremą.

Perpjaukite pyragą horizontaliai dantytu peiliu. Pertepkite jį kremu. Palaikykite šaltai mažiausiai 45 minutes ( iki 3 valandų). Atšalusį pyragą pjaustykite dantytu peiliu ir galite patiekti.



Skanaus :) 


Komentarai

Populiarūs įrašai